Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Sinds 1 januari 2021 is de gemeente Gouda aangesloten bij het landelijke Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Goudse minima kunnen via het Volwassenenfonds de contributie bij een sportaanbieder vergoed krijgen tot een maximum van € 250,- per 12 maanden.


“We weten allemaal hoe belangrijk sport en bewegen is, zeker in deze tijd. Er zijn Gouwenaars die daar geen geld voor hebben, daarom ben ik blij dat we deze groep kunnen ondersteunen. Het stond al een tijd op mijn verlanglijstje, maar dankzij ons sportakkoord, is de regeling nu een feit.” aldus wethouder Sport Michiel Bunnik.

Wat is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur?

Het Volwassenenfonds vindt dat alle Nederlanders recht hebben op sporten en creatief bezig zijn. Het is leuk, gezond én goed voor de sociale samenhang en contacten. Het Volwassenenfonds maakt het in Gouda mogelijk dat volwassenen met een laag inkomen toch lid kunnen worden van een sportclub. De bijdrage is maximaal € 250,- per 12 maanden voor tenminste wekelijkse sportactiviteiten gedurende die periode bij de sport-aanbieder. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur wordt gefinancierd door de gemeente Gouda aangevuld met donaties van lokale sponsors. 

 

Vergoeding sportmaterialen/kleding

Dankzij een bijdrage uit het Gouds Preventieakkoord kan er ook een (gedeeltelijke) vergoeding worden aangevraagd bij het Volwassenenfonds voor benodigde sportmaterialen/kleding tot een maximum van €90. Bij toekenning, altijd in combinatie met een toekenning voor vergoeding van contributie voor dezelfde sportactiviteit, verstrekt het Volwassenenfonds waardebonnen voor fysieke winkels in Gouda en Reeuwijk of de sportaanbieder. Klik hier voor een lijst van fysieke winkels, die al samenwerken met het Volwassenenfonds.

 

Lees hieronder verder voor de informatie voor deelnemers.

Hoe werkt het volwassenenfonds?

Informatie voor deelnemers:

  • Je woont in Gouda
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je moet rondkomen van een minimum inkomen, dat wil zeggen dat je inkomen lager is dan 130%* van de bijstandsnorm of dat je in een vastgestelde schuldsanering zit. 

    *percentage is per 1/3/2023 gewijzigd van 120% naar 130%


Stap 1: Welke sport?
Ga eerst eens kijken bij een sportaanbieder waar je wilt sporten. Voel je je er thuis en is er plek bij de activiteit van je keuze?


Stap 2: Intermediairs en spelregels
Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur werkt met intermediairs. Alleen zij kunnen de aanvraag voor je doen. Je kunt dus niet zelf of als sportaanbieder een aanvraag indienen. Klik hier voor een overzicht van Goudse intermediairs die al geregistreerd zijn bij het volwassenenfonds. Maak een afspraak met een intermediair van jouw keuze en ontdek samen of je in aanmerking komt voor support vanuit het fonds.

De spelregels voor de behandeling van een aanvraag kun je hier vinden: spelregels

 

Stap 3: Deelnemerskaart
De intermediair dient met de door jullie samen ingevulde deelnemerskaart een aanvraag bij het Volwassenenfonds voor vergoeding in. Handig om deze deelnemerskaart alvast in te vullen voor je afspraak met de intermediair!

 

Stap 4: Goedkeuring aanvraag
Is je aanvraag ingediend? Binnen 3 weken hoor je via de intermediair of je aanvraag is goedgekeurd. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan kun je je inschrijven bij de sportaanbieder. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie rechtstreeks aan de sportaanbieder.

Welke sport kan ik mogelijk met steun van het Volwassenenfonds gaan doen?

In Gouda is er een breed aanbod van sport- en beweegactiviteiten. Er is ongetwijfeld wel iets wat bij jou past bij!


Klik hier om een indruk te krijgen van het sportaanbod. Je kunt op dit overzicht ook zien welke sportaanbieders zijn ingeschreven bij het Volwassenenfonds. Veel van de activiteiten kun je ook op de sport & spelzoeker op deze website vinden.

 

Let op: niet al het sportaanbod in Gouda staat op deze website. Ben je als sportaanbieder nog niet ingeschreven bij het Volwassenenfonds? Meld je dan graag hier aan. In de spelregels kun je lezen waar je als sportaanbieder aan moet voldoen. De afhandeling van een aanvraag voor steun voor sportdeelname gaat sneller als de sportaanbieder al is ingeschreven. 

Intermediair worden?

Ben jij betrokken bij mensen die leven rond het bestaansminimum?
En ben je…

  • Sociaal en gemotiveerd om te helpen?
  • Professioneel betrokken bij volwassenen?
  • Op de hoogte van de (financiële) thuissituatie?
  • En heb je een hart van goud?

Dan ben jij de verbindende schakel!

 

Als bijvoorbeeld schuldhulpverlener, sportmakelaar, maatschappelijk werker of vrijwilliger bij de Voedselbank ontmoet je regelmatig mensen die geen geld hebben voor een sport. Met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat ook die Gouwenaars de positieve effecten van sport en bewegen kunnen ervaren. Jij kunt voor hen als intermediair een aanvraag bij het Volwassenenfonds indienen en onderhoudt het contact met de volwassenene en het Volwassenenfonds. 

 

Meer intermediairs gezocht
Om zo veel mogelijk inwoners te bereiken en te helpen is het Volwassenenfonds nog op zoek naar intermediairs in de gemeente Gouda. Ben je een zorgprofessional die Gouwenaars met een kleine portemonnee tegenkomt? Meld je aan bij het Volwassenenfonds! Lees hier meer informatie over het aanmelden als intermediair bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. 

Meer informatie?

Contactpersonen in Gouda voor algemene informatie:

 

Websites en links: