Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Sinds 1 januari 2021 is de gemeente Gouda aangesloten bij het landelijke Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Het is een pilot voor een periode van 1,5 jaar tot de zomer van 2022. Goudse minima kunnen via het Volwassenenfonds de contributie bij een sportvereniging vergoed krijgen tot een maximum van € 250,- per 12 maanden.


“We weten allemaal hoe belangrijk sport en bewegen is, zeker in deze tijd. Er zijn Gouwenaars die daar geen geld voor hebben, daarom ben ik blij dat we deze groep kunnen ondersteunen. Het stond al een tijd op mijn verlanglijstje, maar dankzij ons sportakkoord, is de regeling nu een feit.” aldus wethouder Sport Michiel Bunnik.

Wat is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur?

Het Volwassenenfonds vindt dat alle Nederlanders recht hebben op sporten en creatief bezig zijn. Het is leuk, gezond én goed voor de sociale samenhang en contacten. Het Volwassenenfonds maakt het in Gouda mogelijk dat volwassenen met een laag inkomen toch lid kunnen worden van een sportclub. Het fonds betaalt dan de contributie/het lesgeld direct aan de vereniging. De bijdrage is maximaal € 250,- per jaar voor activiteiten bij een sportvereniging. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur wordt gefinancierd door de gemeente Gouda aangevuld met donaties van lokale sponsors. 

 

Vergoeding sportmaterialen/kleding

Dankzij een donatie van het Regiofonds Rabobank Hollandse IJssel kan er sinds 15 april 2021 ook een (gedeeltelijke) vergoeding worden aangevraagd bij het Volwassenenfonds voor benodigde sportmaterialen/kleding tot een maximum van €90. Bij toekenning, altijd in combinatie met een toekenning voor vergoeding van contributie voor dezelfde sportactiviteit, verstrekt het Volwassenenfonds waardebonnen voor fysieke winkels in Gouda en Reeuwijk of de sportvereniging. 

 

Lees hieronder verder voor de informatie voor deelnemers.

Hoe werkt het volwassenenfonds?

Informatie voor deelnemers:

  • Je woont in Gouda
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je moet rondkomen van een minimum inkomen, dat wil zeggen dat je inkomen lager is dan 120% van de bijstandsnorm of dat je in een vastgestelde schuldsanering zit.


Stap 1: Welke sport?
Ga eerst eens kijken bij een vereniging waar je wilt sporten. Voel je je er thuis en is er plek bij de activiteit van je keuze?


Stap 2: Intermediairs en spelregels
Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur werkt met intermediairs. Alleen zij kunnen de aanvraag voor je doen. Je kunt dus niet zelf of als sportvereniging een aanvraag indienen. Klik hier voor een overzicht van Goudse intermediairs die al geregistreerd zijn bij het volwassenenfonds. Maak een afspraak met een intermediair van jouw keuze en ontdek samen of je in aanmerking komt voor support vanuit het fonds.

Intermediair SPORT•GOUDA ->> Denise Blom, Coördinator Sociaal Domein/Sportmakelaar Gouda Oost, tel: 06 45588485 of mail denise.blom@sportpuntgouda.nl

De spelregels voor de behandeling van een aanvraag kun je hier vinden: spelregels

 

Stap 3: Deelnemerskaart
De intermediair dient met de door jullie samen ingevulde deelnemerskaart een aanvraag bij het Volwassenenfonds voor vergoeding in. Handig om deze deelnemerskaart alvast in te vullen voor je afspraak met de intermediair!

 

Stap 4: Goedkeuring aanvraag
Is je aanvraag ingediend? Binnen 3 weken hoor je via de intermediair of je aanvraag is goedgekeurd. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan kun je je inschrijven bij de sportvereniging. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie rechtstreeks aan de sportvereniging.

Welke sport kan ik mogelijk met steun van het Volwassenenfonds gaan doen?

In de spelregels kun je lezen dat een sportvereniging aangesloten moet zijn via een bond bij NOC*NSF. Klik hier voor een lijst van verenigingen, die informatie voor het Volwassenenfonds hebben aangeleverd en aan die eis voldoen. Hun activiteiten kun je vaak ook op de sport & spelzoeker op deze website vinden.

 

Let op: niet al het sportaanbod in Gouda staat op deze website en nog niet alle verenigingen hebben informatie voor de lijst voor het Volwassenenfonds aangeleverd. De website wordt regelmatig bijgewerkt. Twijfel je, neem dan contact op met de sportvereniging of de contactpersonen, die je onder het kopje “Meer informatie?” kunt vinden. In Gouda is er een breed aanbod aan sportactiviteiten. Er is ongetwijfeld wel iets wat bij jou past bij.

Intermediair worden?

Ben jij betrokken bij mensen die leven rond het bestaansminimum?
En ben je…

  • Sociaal en gemotiveerd om te helpen?
  • Professioneel betrokken bij volwassenen?
  • Op de hoogte van de (financiële) thuissituatie?
  • En heb je een hart van goud?

Dan ben jij de verbindende schakel!

 

Als bijvoorbeeld schuldhulpverlener, sportmakelaar, maatschappelijk werker of vrijwilliger bij de Voedselbank ontmoet je regelmatig mensen die geen geld hebben voor een sport. Met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat ook die Gouwenaars de positieve effecten van sport en bewegen kunnen ervaren. Jij kunt voor hen als intermediair een aanvraag bij het Volwassenenfonds indienen en onderhoudt het contact met de volwassenene en het Volwassenenfonds. 

 

Meer intermediairs gezocht
Om zo veel mogelijk inwoners te bereiken en te helpen is het Volwassenenfonds nog op zoek naar intermediairs in de gemeente Gouda. Ben je een zorgprofessional die Gouwenaars met een kleine portemonnee tegenkomt? Meld je aan bij het Volwassenenfonds! Lees hier meer informatie over het aanmelden als intermediair bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. 

Meer informatie?

Contactpersonen in Gouda voor algemene informatie:

 

Websites en links: