Veilig sportklimaat

Sport is van iedereen! Toch? Sport levert prachtige momenten en sporten is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij de sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Is bij jouw sportclub iedereen even welkom? Hoe zorg jij ervoor dat mensen zich thuis voelen? En wat doe je als club bij grensoverschrijdend gedrag?

De sportclub is één van de spaarzame plekken waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en naar elkaar omkijken. Sport is van en voor iedereen. Toch vindt uitsluiting, discriminatie of racisme meer plaats dan je denkt.

Ga aan de slag binnen jouw sportclub!

Zorg ervoor dat jouw vereniging ook een plek is waar iedereen zich veilig en thuis voelt! Ontdek hoe jouw vereniging de sport meer gastvrij kan maken. Er zijn veel tools en middelen beschikbaar die kunnen helpen bij het vergroten van de sociale veiligheid op de vereniging. Hieronder vind je verschillende documenten op het gebied van een veilig sportklimaat die je als club helpen om aan de slag te gaan met de sociale veiligheid binnen de vereniging. Het geeft je een beeld van alle mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op Centrum Veilige Sport Nederland. 

Updates

Relevante nieuwsupdates omtrent een veilige sportklimaat zullen worden verwerkt op deze pagina.

Update oktober 2023: Essentiële informatie voor de verenigingen 

Hoe zorg jij voor een veilige sportclub? Preventie en afspraken maken is de beste verdediging. Laat op je website en op je club zien dat je een actief beleid hebt. Zo weet iedereen wat jullie van elkaar verwachten én wat te doen als het toch misgaat. Meer weten? Klik dan hier!

Tools en middelen

Tools en middelen voor het vergroten van de sociale veiligheid op de sportclub

High 5! Op naar een veilige sportcultuur. Deze tool is bedoeld voor sportbestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen en helpt om op een eenvoudige manier inzicht te geven in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Doorloop de 5 stappen en optimaliseer het sportklimaat binnen je vereniging.

Als sportvereniging kun je een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen voor je vrijwilligers. Een VOG is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon in het verleden geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, zoals het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Een VOG staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag.

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een laagdrempelig aanspreekpunt op de sportclub als er vragen of zorgen zijn, of wanneer er incidenten hebben plaatsgevonden op gebied van grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. 

Daarnaast helpt een vertrouwenscontactpersoon het bestuur met preventie en zet diegene zich, samen met anderen, in om nieuwe incidenten te voorkomen. Dat is immers beter dan genezen. 

Vertrouwenscontactpersonen nemen een belangrijke en bijzondere positie op de sportclub in door actief te werken aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom is het belangrijk dat je goed weet hoe je deze positie kunt invullen en wat er van je verwacht wordt. In de scholing Vertrouwenscontactpersoon leer je hier meer over. Klik hier om in te schrijven!

Bij inclusie in de sport gaat het erom dat iedereen met plezier mee kan doen, zich welkom voelt, erbij hoort, geaccepteerd wordt, niet uitgesloten wordt en eigen sportkeuzes kan maken.

Doe de inclusiecheck en kijk hoe inclusief jouw club is op Wees welkom in de sport!
Via deze download vind je voorbeelden van ondersteuningsmogelijkheden voor sportverenigingen.

 

Bram | Coördinator Sterke Sportaanbieders
Bram | Coördinator Sterke Sportaanbieders

Wil jij je vereniging ontwikkelen, een uitdaging oppakken of heb je een urgent probleem binnen je vereniging? Of wil je meer informatie over Clubkadercoaching? Bel Bram via 06 - 20275101 of mail hem via onderstaande knop!

Mail Bram