Sport is van iedereen! Toch? Sport levert prachtige momenten en sporten is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij de sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Is bij jouw sportclub iedereen even welkom? Hoe zorg jij ervoor dat mensen zich thuis voelen? En wat doe je als club bij grensoverschrijdend gedrag?

 

De sportclub is één van de spaarzame plekken waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en naar elkaar omkijken. Sport is van en voor iedereen. Toch vindt uitsluiting, discriminatie of racisme meer plaats dan je denkt.

Ga aan de slag binnen jouw sportclub!

Zorg ervoor dat jouw vereniging ook een plek is waar iedereen zich veilig en thuis voelt! Ontdek hoe jouw vereniging de sport meer gastvrij kan maken.

Er zijn veel tools en middelen beschikbaar die kunnen helpen bij het vergroten van de sociale veiligheid op de vereniging.

Hieronder vind je verschillende documenten op het gebied van een veilig sportklimaat die je als club helpen om aan de slag te gaan met de sociale veiligheid binnen de vereniging. Het geeft je een beeld van alle mogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op Centrum Veilige Sport Nederland. 

Updates

Relevante nieuwsupdates omtrent een veilige sportklimaat zullen worden verwerkt op deze pagina.

 

Update april 2023:

Congres Centrum Veilige Sport Nederland

Dinsdag 23 mei organiseert Centrum Veilige Sport Nederland het congres ‘Blijf je stil of praat je erover.’ Tijdens het congres wordt er ingezoomd op het actuele thema grensoverschrijdend gedrag in de sport. Onder andere het herkennen, bespreekbaar maken en de preventie komen uitvoerig aan bod. Meer informatie klik hier!

Tools en middelen

Tools en middelen voor het vergroten van de sociale veiligheid op de sportclub

 • Gedragsregels om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen
  High 5! Op naar een veilige sportcultuur. Deze tool is bedoeld voor sportbestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen en helpt om op een eenvoudige manier inzicht te geven in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Doorloop de 5 stappen en optimaliseer het sportklimaat binnen je vereniging.

 

 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  Als sportvereniging kun je een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen voor je vrijwilligers. Een VOG is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon in het verleden geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, zoals het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Een VOG staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag.

 

 • Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
  Een Vertrouwenscontactpersoon biedt binnen de vereniging een luisterend oor en kan de drempel voor sporters, spelers en leden verlagen om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Het biedt een veilige manier om een melding te maken.

  Het Centrum Veilige Sport Nederland biedt VCP-trainingen aan. Meer informatie vind je op de website.

 

 • De Inclusieve sportvereniging
  Bij inclusie in de sport gaat het erom dat iedereen met plezier mee kan doen, zich welkom voelt, erbij hoort, geaccepteerd wordt, niet uitgesloten wordt en eigen sportkeuzes kan maken.

  Doe de inclusiecheck en kijk hoe inclusief jouw club is op Wees welkom in de sport!
  Via deze download vind je voorbeelden van ondersteuningsmogelijkheden voor sportverenigingen
Vragen? Neem contact op met Bram!
Bram | Coördinator Sterke Sportaanbieders

Wil jij je vereniging ontwikkelen, een uitdaging oppakken of heb je een urgent probleem binnen je vereniging? Of wil je meer informatie over Clubkadercoaching? Neem contact op met Bram!