Gouds Preventieakkoord | Maak Gouda peukenvrij

Eén sigarettenpeuk vervuilt 1000 liter water, maak Gouda peukenvrij

Wie om zich heen kijkt, ziet dat er in de straten van het centrum van Gouda ontelbaar veel sigarettenpeuken op straat liggen. Peuken zijn de meest voorkomende vorm van zwerfafval ter wereld en vergaan nooit, met alle vervuilende gevolgen van dien. Tijd om actie te ondernemen vonden enkele buurtbewoners in de Turfmarkt.

 

Al enkele maanden gaan bewoners van de Turfmarkt iedere week op pad met prikkers en vuilniszakken, met als doel hun mooie straat schoon te houden. Ze ontdekten echter al vrij snel dat het ‘dweilen met de kraan open’ is. Ook het plaatsen van een asbak en een bord aan het begin van de straat, boden geen uitkomst. En dus is het tijd om het grootser aan te pakken.

Opruimdagen

Samen écht een verschil maken. Daar hopen de initiatiefnemers op. Met als doel een peukvrije binnenstad. Een actie in woorden en daden gesteund door de gemeente Gouda. Op 18 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, wordt het startschot gegeven voor een actie waarbij twee weken lang op verschillende momenten het centrum wordt opgeruimd. Op 18 maart om 10.00 uur geeft wethouder Michel Klijmij - van der Laan het startschot voor dit initiatief.

 

Peuk in 't bakkie, een makkie!

Om inzichtelijk te maken hoeveel peuken er in korte tijd bij komen, wordt er een transparante box in de binnenstad geplaatst. Alle peuken die tijdens de actieweken gevonden worden, gaan in die box. Dit geeft inzicht, met hopelijk de preventieve uitwerking dat rokers voortaan hun peuken in de asbak gooien in plaats van op straat.

Prik mee!

De actie vindt plaats van 18 maart tot en met 1 april. Hoe meer prikkers, hoe groter het verschil. Er wordt geraapt op zaterdag 18 maart, 25 maart en 1 april om 10.00 uur ’s ochtend tot 12.00 uur en op dinsdagen en donderdag 21, 23, 28, en 30 maart van 19.00 uur tot 20.00 uur.  Wie zich wil inzetten voor dit initiatief kan meer informatie opvragen en/of zich aanmelden via goudapeukenvrij@gmail.com. Of volg de Facebookpagina’s van Goudapeukenvrij en Gouda Bruist.

Heb je vragen over het Gouds Preventieakkoord? Neem dan contact op met Aafke van Leeuwen, via: preventieakkoord@sportpuntgouda.nl of bel naar SPORT•GOUDA via: 0182 590 910.