Gouds Preventieakkoord | Partner van de maand: Gezondheidscentrum Korte Akkeren

De partner van de maand van het Gouds Preventieakkoord is bekend! In de maand oktober neemt Janna Ebbes van Gezondheidscentrum Korte Akkeren het partner van de maand bordje over van Pitrik van der Lubbe van de Goudse Mixed Hockeyclub. Een nieuwe maand en een nieuw mooi project! Aafke van Leeuwen (projectleider Gouds Preventieakkoord van SPORT•GOUDA) stelde Janna een aantal vragen over hun intitatieven.

 

Aafke: Wie zijn jullie?
Janna: Wij zijn de Stichting Gezondheidscentrum Korte Akkeren. Je kunt ons vinden in de voormalige Sacramentskerk, midden in de wijk Korte Akkeren. In het centrum kun je terecht bij de huisarts, tandarts, apotheek, fysiotherapie, het Centrum voor Jeugd en Gezin en nog veel meer!

Aafke: Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord en aarom hebben jullie besloten om partner te worden van het Gouds Preventieakkoord?
Janna: De zorgpraktijken in het gezondheidscentrum werken in allerlei vormen aan preventie met hun cliënten. In de loop van de jaren zijn er al heel wat samenwerkingen tot stand gekomen met andere partners in de stad. Toen we door de gemeente werden uitgenodigd voor de online werksessies, was het voor ons vanzelfsprekend om daarbij aan te sluiten.

 

Aafke: In welke vormen dragen jullie bij aan het akkoord.
Janna: Een van de acties in het Preventieakkoord waar we aan deelnemen is het uitvoeren van de MQ-scan op basisscholen. De kinderfysiotherapeuten van Cool Kids werken veel op basisscholen binnen Gouda. Daar begeleiden zij kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben met schrijven of met concentratie. Naast individuele begeleiding voeren de scholen ook de MQ-scan uit tijdens de gymles op school. Hiermee worden de motorische vaardigheden van kinderen in kaart gebracht. Wanneer deze vaardigheden achterlopen, krijgen die kinderen extra ondersteuning op school van de kinderfysiotherapeut, of worden zij doorverwezen voor behandeling bij Cool Kids. Zo gaat de motorische ontwikkeling van kinderen niet achterlopen en kunnen ze beter bewegen, hebben meer plezier in bewegen en krijgen meer zelfvertrouwen.

 

Daarnaast hebben we ons aangesloten bij de actie ‘Wegwijs bij hulp en gezondheid’. Op 1 januari 2022 is het project ‘Zelfmanagement en gezondheidsvaardigheden’ van start gegaan. Daarbij is specifieke aandacht voor laaggeletterdheid. Door in gesprek te gaan met cliënten krijgen we meer inzicht in hoe we de zorg beter toegankelijk kunnen maken voor deze groep mensen. De nieuwe websites van het gezondheidscentrum en van de huisartsenpraktijk worden zo ingericht dat de informatie begrijpelijk is voor mensen die minder taalvaardig of digitaal vaardig zijn. Ook moet het makkelijker worden om de weg te vinden binnen het gebouw, door duidelijke wegwijzers te plaatsen. Om dit goed vorm te geven werken we onder andere samen met Pharos en met de Stichting Lezen en Schrijven.

Aafke: Wat doen jullie zelf aan gezondheid en preventie binnen jullie organisatie?
Janna: De praktijken die gevestigd zijn in het gezondheidscentrum zorgen hierin voor hun eigen medewerkers. Wel wordt een aantal zaken centraal door de stichting georganiseerd. Een voorbeeld daarvan is de groenvoorziening. Onderzoek heeft aangetoond dat veel groen om je heen bijdraagt aan een goede gezondheid. Planten in huis zorgen bijvoorbeeld voor meer zuivere lucht en minder stress. Maar ook buiten zijn in de natuur of tuinieren hebben een positief effect, zowel lichamelijk als mentaal. Daarom zijn we op dit moment bezig met de groenvoorziening rond het gebouw. Het terrein aan beide kanten van het gebouw is nu nog erg kaal. In samenwerking met de gemeente Gouda gaan we zo veel mogelijk tegels vervangen voor bloemen en struiken. Zo maken we het een prettige plek voor iedereen: voor de medewerkers van het centrum, voor de inwoners van Korte Akkeren en voor bijen en vlinders. Misschien zijn er zelfs wel wijkbewoners die het leuk vinden om af en toe te komen tuinieren! Binnen in het gebouw is het overigens al een stuk groener geworden: twee jaar geleden zijn er veel kamerplanten bijgekomen en zijn er plantenbakken opgehangen aan de muren en rondom aan de balustrades.

 

Aafke: Hoe denken jullie in de toekomst bij te kunnen dragen aan de gezondheid binnen de gemeente Gouda?
Bertina: We blijven ons inzetten voor de gezondheid van de inwoners van Korte Akkeren. Dat doet elke zorgpraktijk afzonderlijk, maar ook samen met elkaar, door middel van multidisciplinaire projecten. Denk bijvoorbeeld aan Stap Mee. Deze wandelgroep is ooit gestart in het kader van de Nationale Diabetes Challenge. Inmiddels kan iedereen meedoen die dat graag wil. Of denk aan Cool 2B Fit, het beweeg- en leefstijlprogramma voor kinderen met overgewicht. Daarmee leren kinderen al op jonge leeftijd gezonde eet- en beweeggewoontes aan. Zo wordt voorkomen dat ze bijvoorbeeld diabetes ontwikkelen of op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgen.

 

 

Wil je meer weten over Gezondheidscentrum Korte Akkeren? Kijk dan op de website.

 

Heb je vragen over het Gouds Preventieakkoord? Neem dan contact op met Aafke van Leeuwen, via: preventieakkoord@sportpuntgouda.nl of bel naar SPORT•GOUDA via: 0182 590 910.