Gouds Preventieakkoord | Partner van de maand september: de Goudse Mixed Hockeyclub

De partner van de maand van het Gouds Preventieakkoord is bekend! In de maand september neemt Pitrik van der Lubbe van de Goudse Mixed Hockeyclub het partner van de maand bordje over van Bertina van Dolder van Het Leefstijlburo. Een nieuwe maand en een nieuw mooi project! Aafke van Leeuwen (projectleider Gouds Preventieakkoord van SPORT•GOUDA) stelde Pitrik een aantal vragen over hun intitatieven.

 

Aafke: Wie zijn jullie?
PitrikWij zijn GMHC, de Goudse Mixed Hockeyclub. In 2019 bestonden we 40 jaar, wat we dit jaar verlaat hebben gevierd met de uitgifte van een prachtig jubileumboek over 40 jaar GMHC. GMHC is met ongeveer 700 spelende leden één van de drie grootste sportverenigingen in Gouda.

 

GMHC is een familieclub. We koesteren de goede sfeer en zien plezier, sportiviteit en actieve betrokkenheid als de belangrijkste pijlers van onze vereniging. De sport brengt ons samen en verenigt, maar in sportieve zin kunnen de behoeften en verwachtingen soms uiteen lopen. De één vindt hockey een ‘aardige sport’ en voor de ander is het de lust van zijn/haar leven. De één speelt vooral voor de gezelligheid en de ‘derde helft’ en de ander gaat helemaal voor de prestatie en laat er (bijna) alles voor staan. Wij willen voor iedereen de hockeyvereniging zijn waar je je thuis en veilig voelt en waar je optimaal tot je recht kunt komen, zowel sociaal als sportief, of je nou in een prestatieteam of in een breedtesportteam zit.

Aafke: Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord?
Pitrik: We zijn via SPORT•GOUDA in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord. Op uitnodiging zijn we in maart aangesloten bij de werksessies van “Inclusie & meedoen”.  Na een zeer interessante bijeenkomst, waarbij we zagen dat onze ambities als sportvereniging nauw aansluiten op de ambities van dit preventieakkoord. Sport moet toegankelijk zijn voor iedereen.

 

Aafke: Waarom hebben jullie besloten om partner te worden van het Gouds Preventieakkoord en in welke vormen dragen jullie bij aan het akkoord.
Pitrik: Als sportvereniging vinden we uiteraard gezondheid enorm belangrijk en bij GMHC is iedereen op elke leeftijd welkom. Of je nu fanatiek op hoog niveau competitie wilt spelen, gewoon voor de lol of alleen gezellig wilt trainen en daarna een drankje wil doen, het is allemaal mogelijk bij GMHC.

 

De komende tijd werken we verder aan flexibele vormen van lidmaatschap om een nog grote groep mensen aan het hockeyen te krijgen. Daarnaast zoeken we samenwerkingen, zoals  met de RotterdamPas, om zo ook hockey toegankelijker te maken voor mensen voor wie het reguliere lidmaatschap te kostbaar is. We delen graag onze kennis en ervaring en die van onze leden met de andere deelnemers van het preventieakkoord om zo de inwoners van Gouda (extra) te motiveren om aan de slag te gaan met hun gezondheid.

Aafke: Wat doen jullie zelf aan gezondheid en preventie binnen jullie organisatie?
Pitrik: We hebben het certificaat gezonde kantine en bieden onze leden proactief gezonde broodjes en snacks aan. Hockey staat mede bekend om de ‘derde helft’. We proberen de gezelligheid verder te bevorderen maar door wel het alcoholgebruik te matigen door het aanbieden van 0,0 bier o.a. Daarnaast hebben we ons diner café, waar iedereen welkom is om een gezonde maaltijd te eten, voor een zeer schappelijke prijs.

We maken al een tijd gebruik van de e-learning ‘Verantwoorde verstrekking’ als het gaat om het schenken van alcohol op de club.

Als club zijn we grotendeels rookvrij, maar hebben nog wel een stap te maken om volledig rookvrij te zijn. Er zijn iig duidelijke afspraken gemaakt zodat kinderen niet in aanraking komen met roken. Dat betekent concreet dat er op de tribune, het terras, langs de velden en bij de toegang naar het clubhuis niet gerookt mag worden.

Verder organiseren we ‘train de coach/trainer’ avonden om zo te horen wat er binnen de teams leeft om vervolgens handvatten te geven/ actie te ondernemen om een gezonde sfeer binnen de teams (verder) te bevorderen. Denk aan ‘hoe om te gaan met social media, hoe ga je om met negatief gedrag binnen een team, of hoe maak je zaken bespreekbaar onderling.

 

Aafke: Hoe denken jullie in de toekomst bij te kunnen dragen aan de gezondheid binnen de gemeente Gouda.
Bertina: Uiteraard is iedereen van harte welkom op GMHC om vrijblijvend mee te trainen en te ervaren of hockey iets voor hem of haar is. Sport verbindt en verbroedert, het zorgt voor regelmaat en door te sporten kun je je hoofd ook even echt leeg maken, wat weer bijdraagt aan een betere mentale gezondheid. Door kennisdeling hopen we een waardevolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van de inwoners van Gouda.

 

 

Aafke: Wat wil je verder nog kwijt?
Pitrik: We kijken uit naar samenwerking met andere Partners van het Goudse Preventieakkoord. Kennisdeling is essentieel voor een goede samenwerking en ik denk dat we als clubs veel van elkaar kunnen leren. Sporten in teamverband is niet alleen gezond, het zorgt ook voor meer begrip en respect voor elkaar, en daarmee voor een beter evenwicht in de samenleving.  En na twee jaar corona is dat iets waar veel mensen aan toe zijn en daar dragen we heel graag ons steentje aan bij.

 

Wil je meer weten over de Goudse Mixed Hockeyclub? Kijk dan op de website van GMHC.

 

Heb je vragen over het Gouds Preventieakkoord? Neem dan contact op met Aafke van Leeuwen, via: preventieakkoord@sportpuntgouda.nl of bel naar SPORT•GOUDA via: 0182 590 910.