Programma Gouds Sportcongres 2022 bekend!

Inschrijvingen Gouds Sportcongres 2022 geopend!

Na een succesvolle eerste editie komt het Gouds Sportcongres terug! Tijdens de Nationale Sportweek 2022 biedt SPORT•GOUDA op woensdagavond 21 september een vol programma aan.

 

Na een gezamenlijke start zijn er diverse workshops over uiteenlopende onderwerpen rondom bewegen en leefstijl. De pijlers vanuit het Gouds Sportakkoord en het Preventieakkoord staan hierbij centraal. Thema’s zijn onder andere de Goudse ontwikkelingen op het gebied van bewegen en leefstijl, pedagogisch trainersbegeleiding, vaardig in bewegen, inclusief sporten, de gezonde sportomgeving en de vereniging van de toekomst.

 

Het Gouds Sportcongres is bedoeld voor alle Goudse sport/beweegaanbieders (niet alleen bestuurders, maar ook trainers, hoofd jeugdopleidingen, commissieleden, vakdocenten, bewegingsagogen, fysiotherapeuten etc.) en inwoners van de stad. Iedereen is welkom! Locatie: In en rondom het Groenhovenbad.

 

 
Benieuwd welke workshops interessant voor jou zijn? Lees hieronder verder en schrijf je in!

 

Programma:

 

18:45-19:00 uur – Inloop

19:00-19:30 uur – Plenaire aftrap: Stilstaan!

 

19:45-21:15 uur – Workshops

1)    Athletic Skills Model: Vaardig in bewegen > Aanmeldlink: https://ap.lc/HGqgn

2)    Inclusief Sporten: Iedereen welkom?  > Aanmeldlink: https://ap.lc/DlyDN

3)    Trainersbegeleiding middels de 4 inzichten en Clubkadercoach methode > Aanmeldlink: https://ap.lc/yTDdy

4)    De Gezonde Sportomgeving > Aanmeldlink: https://ap.lc/cEPKM

5)    De Vereniging van de Toekomst > Aanmeldlink: https://ap.lc/dDvZx

 

21:15-21:45 uur - Naborrel 

 

Plenaire Aftrap - Stilstaan!

19:00-19:30 uur | Dick van Dijkhal 

 

Ondanks dat de sport in Gouda constant in beweging is beginnen we de plenaire sessie met stilstaan! Stilstaan bij hoe de sport in Nederland en in Gouda er nu voor staat.  
Want zijn er cijfers? En wat zeggen deze cijfers dan? En hebben we, onder andere door corona, de afgelopen jaren daadwerkelijk stilgestaan of hebben we met de sport laten zien hoe flexibel we zijn?
Vanuit daar zoomen we in op het Goudse sport- en beweeglandschap. Hoe staan we ervoor? Wat zijn de ontwikkelingen van bewegen in relatie tot een gezonde leefstijl? En hoe springen we daar met SPORT•GOUDA op in?
Deze zaken komen allemaal aan bod in het eerste gedeelte van de sportcongresavond.

1 - Athletic Skills Model: Vaardig in bewegen

19:45-21:15 uur | Dick van Dijkhal 

 

Tijdens deze workshop willen we jou kennis laten maken met ASM (Athletic Skills Model).

ASM geeft een verfrissende kijk op bewegen die zowel ingezet kan worden onder schooltijd als daarbuiten bij bijvoorbeeld sportverenigingen.

Door te denken vanuit vaardigheden, concepten en competenties kunnen andere spelvormen, activiteiten, oefenvormen en sporten bijdragen aan een optimale talentontwikkeling. Het Athletic Skills Model® introduceert hiervoor een unieke structuur in veelzijdigheid via Adaptieve Training, Donorsporten en Multisporten. Oplossingen van de ene sport worden bewust en onbewust overgenomen in de andere sport. Hierdoor ontstaan positieve transfers op technisch, tactisch, conditioneel, strategisch en mentaal gebied. Met deze gerichte aanpak kunnen programma’s op maat worden gemaakt voor elke vorm van sport en bewegen, voor iedere beweger en voor elk niveau.

 

2 - Inclusief Sporten: Iedereen welkom?

19:45-21:15 uur | Groenhovenbad 

 

Wat maakt dat iemand zich welkom voelt bij een sportvereniging?
Welke situaties lenen zich goed voor 'samen met iedereen' en welke activiteiten vragen misschien juist om een specifieke aanpak? En wie gaat er eigenlijk voor zorgen dat jouw vereniging die verwelkomende cultuur krijgt of behoudt?
Inclusief sporten kent vele aspecten die minder eenduidig zijn dan je in eerste instantie vaak denkt.
Tijdens deze workshop over inclusief sporten onderzoeken we de belangrijkste pijlers van inclusie en brainstormen we over de weg naar inclusiever sporten.

 

Geïnteresseerd en wil je hierover meepraten? Meld je dan aan. 

 

De workshop wordt verzorgd door Gehandicaptensport Nederland.

3 - Trainersbegeleiding middels de 4 inzichten en Clubkadercoach methode

19:45-21:15 uur | Groenhovenbad 

 

Plezier en ontwikkeling zijn belangrijke factoren als het gaat om beginnen met sporten en blijven sporten. Trainers en coaches spelen daarbij een doorslaggevende rol. Steeds meer wordt de waarde van sportverenigingen met een positieve sportcultuur onderkend: sociaal veilig, inclusief en pedagogisch sterk. Dat vraagt om trainers en coaches, die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn.

Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor elke trainer/coach. Tijdens deze workshop krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

Uitgangspunt is hierbij de Clubkadercoach methode waarbij we aan de slag gaan met voorbeelden uit de praktijk bij Goudse sportverenigingen.

Nieuwsgierig en wil je ook hierover meepraten? Schrijf je dan nu in voor deze workshop. Wees er snel bij er zijn maar een beperkt aantal plaatsen.

 

 

4 - De Gezonde Sportomgeving

19:45-21:15 uur | Groenhovenbad 

 

Is het eigenlijk niet logisch om je als club in te zetten voor een gezonde (sport)omgeving? Sportclubs spelen immers een bijzondere rol in het stimuleren en activeren van een gezonde leefstijl. Maar hoe ga je hier nou concreet mee aan de slag? Tijdens deze masterclass wordt er uitgebreid stil gestaan bij het ontwikkelen van een beleid rondom roken, alcohol, eten en drinken. We gaan in op de centrale rol die de sportvereniging speelt als een prettige en gezonde plek, waar kinderen gezond gedrag aanleren, in een rookvrije omgeving.

 

We gaan het met elkaar hebben over het bewust omgaan met alcohol schenken, het streven naar een rookbeleid en rookvrije omgeving, stimuleren dat er ook een gezondere keuze mogelijk is qua eten en drinken.

Met de nadruk op: Wat vind je als vereniging belangrijk? Hoe pakken we dit aan? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in de vereniging daar achterstaat en meewerkt?

 

Dus wil je hierover meepraten of wil je hier meer over weten meld je dan snel aan!

 

 

5 - De Vereniging van de Toekomst

19:45-21:15 uur | Groenhovenbad 

 

Hoe ziet de sportvereniging van de toekomst eruit? Laat je inspireren door Daniel Klijn, grondlegger van ‘Besturen met een visie’ en ‘verenigingen veranderen’. Na afloop weet je alles over toekomstbestendig verenigen in Nederland en welke ondersteuning er in Gouda mogelijk is.

 

Het maatschappelijk belang van sport wordt steeds groter, waarmee op de sportverenigingen meer druk komt te liggen. Wanneer een vereniging niet goed functioneert, doen de bestuursleden met elkaar iets niet goed. Verenigingen zitten met vraagstukken rond van alles: ledenwerving, vrijwilligers, financieel management, sponsoring en zo meer.

 

Hoe speel je als sportvereniging in op de snel veranderende samenleving en maak je van uitdagingen een kans?

 

Benieuwd en wil je hier over meepraten? Meld je dan snel aan!

 

Meer informatie over het Gouds Sportcongres?
Neem contact op met Bram!
Bram | Coördinator Sterke Sportaanbieders

Wil jij je vereniging ontwikkelen, een uitdaging oppakken of heb je een urgent probleem binnen je vereniging? Of wil je meer informatie over Clubkadercoaching? Neem contact op met Bram!