Het Gouds Preventieakkoord is een plan waar ambities, doelstellingen en acties in staan om inwoners van Gouda te stimuleren om bezig te zijn met gezondheid. Er staan hele verschillende acties in het Gouds Preventieakkoord die te maken hebben met de thema’s: bewegen/voeding, een gezonde leefomgeving, verslaving, armoede/schulden en meedoen. Het Gouds Preventieakkoord is samengesteld door inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, samen met SPORT•GOUDA en de gemeente.
Het doel? Samen stappen zetten naar een gezonder Gouda. Hoe? De Gouwenaar enthousiast maken voor nieuwe/andere gezonde(re) gewoontes. Iedere paar weken lichten wij daarom een actie, binnen één van de pijlers, uit. Dit keer een project binnen de pijler "Een gezonde leefomgeving", namelijk het project: Eetbaar Gouda.
Onder de noemer Eetbaar Gouda is in 2011 op initiatief van enkele inwoners een platform opgezet voor buurtmoestuinen en andere groene voedselinitiatieven in Gouda. Denk aan volkstuinen, schooltuinen, heemtuinen, zorgboerderijen, stadslandbouw en voedselbossen. Het platform was niet erg actief meer terwijl er zoveel potentie zit in het netwerk en de initiatieven die hieruit voortkomen. Groene initiatieven zijn waardevol voor de stad. Ze kunnen bijdragen aan sociale cohesie en verbinding in de buurt, aan lokale en duurzame voedselproductie, aan het vergroten van de biodiversiteit, aan educatie en vergroten van kennis over voedsel, gezondheid en duurzaamheid, aan armoedebestrijding, meer lichaamsbeweging, vergroening van de stad en verbetering van klimaatadaptatie. In 2021 hebben we Eetbaar Gouda vanuit Stichting Gouda Bruist een nieuwe impuls gegeven met een fietstocht langs buurtmoestuinen, een Ideeënbrouwerij Eetbaar Gouda en een online Bruispunt. Hier zijn weer nieuwe initiatieven en samenwerkingen uit voortgekomen. De gemeente Gouda en Mozaïek Wonen zijn belangrijke partners.
Doel
1) Stekjesroute Gouda
2) Oprichting VELT Groene Hart: Vereniging voor Ecologisch Leven en (moes-)Tuinieren. De vereniging heeft ondertussen al ruim 30 leden en organiseert cursussen, lezingen en excursies.
3) Groenteam Riet & Veenzoom: Inmiddels zijn er al 7 buurtbewoners die hulp bieden aan huurders van Mozaïek Wonen die zelf hun tuin niet kunnen onderhouden. Ook gaan ze een buurttuin starten. Een aantal ideeën is in ontwikkeling. Voor het initiatief van de Stads-boerderij waar veel enthousiasme voor is, is helaas nog geen geschikte plek gevonden.
Gouda Bruist is samen met kerngroep Eetbaar Gouda trekker van de volgende activiteiten:
Volg het project op www.eetbaargouda.nl.
Op zondag 10 juli tussen 13.00 – 16.00 uur is een groot aantal buurttuinen van Eetbaar Gouda open voor publiek. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen.
Eetbaar Gouda is het platform voor buurtmoestuinen en iedereen die bij wil dragen aan een groene stad. Er komen steeds meer buurtmoestuinen bij, mede door de ondersteuning die de gemeente geeft via de regeling Groen Moet je Doen.
Het samen beheren van een buurtmoestuin is leuk om te doen en zorgt voor meer verbinding in de buurt. Wilma van Ipenburg is initiatiefnemer van de Barbaratuin in de Raambuurt: ‘De tuin is aangelegd op een verwaarloosde speelplek waar ook veel overlast speelde. Nu is het een superfijne plek geworden voor de buurtkinderen. Ze leren hoe ze tomaten en pompoenen kunnen opkweken en hebben een avontuurlijke plek om te spelen.’ Heidi Jonker startte buurttuin de Mammoet in Plaswijck en geeft de oogst het liefst aan mensen uit de buurt die het niet breed hebben.
Op 10 juli staan beheerders van buurtmoestuinen in de Korte Akkeren, Raambuurt, Kadebuurt, Gouda Noord, Nieuwe Park, Bloemendaal en Plaswijck, klaar om bezoekers te ontvangen. Voor iedereen die inspiratie en ideeën wil opdoen of overweegt om zelf een buurttuin willen starten.
Om 13.00 uur en om 13.30 uur start een begeleide fietstocht vanuit de Barbaratuin (ingang tegenover Korte Raam 2A) langs 5 buurttuinen.
Meld je nu aan via eetbaargouda@gmail.com. Wil je op eigen gelegenheid de buurttuinen bezoeken? Haal de plattegrond op bij de Barbaratuin.
Blijf via deze link op de hoogte.