Partner van de Maand maart Gouds Preventieakkoord: Ecokids Groene Hart

De Partner van de Maand maart van het Gouds Preventieakkoord is bekend!
Deze maand is dat Ecokids Groene Hart! Het Partner van de Maandbordje werd vandaag overgedragen door Yvonne Visser van Het Bruisnest, aan Ilonka Cirk van Ecokids Groene Hart.
Aafke van Leeuwen, projectleider Gouds Preventieakkoord van SPORT•GOUDA, stelde een aantal vragen aan Ilonka.
 

 

Aafke: Wie zijn jullie?
Ilonka: Wij zijn Ecokids Groene Hart, een samenwerkingsverband van zelfstandige docenten, die lessen over natuurbeleving, moestuinieren en gezonde voeding geven. Naast kennis van de natuur is er ook veel kennis over voeding. Zo is er een diëtist, een Natuurvoedingstherapeut en een (sport)voedingsconsulent aangesloten bij Ecokids.

Aafke: Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord?
Ilonka: We werden uitgenodigd door Brenda Brandsma (gemeente Gouda) voor de werksessies om mee te denken over de invulling van het Preventieakkoord. Daar waren we heel blij mee, we proberen al jaren meer aandacht te vragen voor lessen over gezonde voeding op scholen.

 

Aafke: Waarom hebben jullie besloten om partner te worden van het Gouds Preventieakkoord en in welke vormen dragen jullie bij aan het akkoord?

Ilonka: Zoals gezegd, vinden we het heel belangrijk dat kinderen leren over gezonde voeding. We ervaren steeds als we voor een klas staan dat er nog zoveel onwetendheid is bij kinderen maar ook bij leerkrachten over wat gezonde keuzes zijn en waar ons eten vandaan komt.
Er lopen twee projecten; ten eerste geven we in het buurthuis NMC en de Walvis  naschoolse series van 6 kooklessen aan leerlingen van groep 6,7,8. Puur en Gezond Koken.
En als tweede verzorgen we een les op school gericht op de gezonde broodtrommel, deze les kan gecombineerd worden met andere lessen die we verzorgen over gezonde voeding en met een ouderavond verzorgd door een (kinder)diëtiste.

 

 

 

 

Op de foto v.l.n.r.: Ilonka Cirk van EcoKids Groene Hart neemt de Partner van de Maand wisseltrofee over van Yvonne Visser van Het Bruisnest.

Aafke: Wat doen jullie zelf aan gezondheid en preventie binnen jullie organisatie?

Ilonka: Wij werken allemaal zelfstandig, maar ieder van ons is  zelf ook bewust met voeding bezig, en het is geen toeval dat we ook allemaal een moestuin hebben.

 

Aafke: Hoe denken jullie in de toekomst bij te kunnen dragen aan de gezondheid binnen de gemeente Gouda?

Ilonka: Aandacht voor ons dagelijkse voeding blijft wat ons betreft noodzakelijk, we willen graag uitbreiden als het gaat om lessen over gezonde voeding. Met de moestuinlessen leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt en maken ze kennis met nieuwe smaken. De natuurbelevingslessen dragen bij aan een mentale en fysieke gezondheid. Kinderen komen over het algemeen te weinig buiten en zijn voortdurend met hun hoofd bezig. Lessen buiten en in de natuur helpt ze te aarden, te ontspannen, tot rust te komen en lekker met de handen te werken. 

 

Aafke: Wat wil je verder nog kwijt?

Ilonka: In de Krimpenerwaard is een van ons bezig binnen het Project Voedselfamilie Krimpenerwaard met een doorlopende lessenserie over voedsel, waarbij naast de gezondheid en duurzaamheid, de lokale productie van voedsel centraal staan en ook het bezoeken van voedselproducerende bedrijven. Ik denk en hoop dat Gouda hier in de toekomst ook gebruik van kan maken.

Meer weten over het Gouds Preventieakkoord?

Ook aansluiten bij het Gouds Preventieakkoord als Goudse organisatie of inwoner? Lees meer op deze pagina.

Je kunt het Gouds Preventieakkoord ook volgen via Facebook: https://www.facebook.com/GoudsPreventieakkoord