Partner van de Maand december Gouds Preventieakkoord: Brede School Gouda

De Partner van de Maand december van het Gouds Preventieakkoord is bekend: Brede School Gouda.
Afgelopen week werd de de wisseltrofee aan hen overhandigd. Aafke van Leeuwen, projectleider Gouds Preventieakkoord van SPORT•GOUDA, stelde een aantal vragen aan Eefke Verheul van Brede School Gouda.

 

Aafke: Wie zijn jullie?

Eefke: De Brede School is een netwerk van scholen en andere voorzieningen op het gebied van welzijn, cultuur, sport, natuur & techniek en educatie met als doel de ontwikkelingskansen van kinderen en hun ouders te vergroten en een actieve deelname van kinderen aan de samenleving te bevorderen, kinderen een goede 'dagindeling' te bieden, mogelijke achterstanden van kinderen weg te nemen en hun sociale competentie te vergroten.

Aafke: Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord?

Eefke: Wij hebben als Brede School veel contact met veel partijen in Gouda. Een van onze vaste partners is SPORT•GOUDA dus toen via hen en de Gemeente Gouda de plannen van het Gouds Preventieakkoord naar buiten kwamen hebben we gelijk gekeken hoe wij ook mee kunnen doen. De Brede School biedt op alle Goudse Basisscholen een scala van lessen aan. Scholen kunnen uit ons aanbod zelf een keuze maken. Binnen het thema natuur en sport zagen wij kansen liggen toen wij de mail over het preventieakkoord ontvingen.

 

Aafke: Waarom hebben jullie besloten om partner te worden van het Gouds Preventieakkoord en in welke vormen dragen jullie bij aan het akkoord?

Eefke: De lessen die wij op scholen aanbieden hebben natuurlijk een educatief karakter. Hierin gaan wij ook graag preventief te werk. Kinderen hebben de toekomst. Als je ze spelenderwijs kennis laat maken met gezonde of sportieve activiteiten zullen ze dit vanzelf eigen maken.
Ook onze thuisprogramma’s, zoals ‘Samen leren’, ‘(mini)Mentorproject’ of ‘Spel aan Huis’ werken preventief. Met de ouder als partner kijken we samen hoe we preventief kinderen kunnen helpen. Kortom: de jas van het preventieakkoord past ons dus erg goed!

Samen met SPORT•GOUDA verzorgen we iedere maand een beweegmoment tijdens het Speelcafé voor ouders en peuters in Ontmoetingscentrum van Noord. Ouders en kinderen ontdekken hier spelenderwijs hoe leuk bewegen is. Hiervoor staat SPORT•GOUDA in contact met de verenigingen die ook daadwerkelijk beweegmomenten voor deze doelgroep aanbieden. Als ouders dus meer willen van de aangeboden sport kunnen ze ook echt lid worden.

 

Foto: v.l.n.r. Karin de Jong van Palet Welzijn (Partner van de Maand november) overhandigt de wisseltrofee aan Eefke Verheul van Brede School Gouda, Partner van de Maand december.

Aafke: Wat doen jullie zelf aan gezondheid en preventie binnen jullie organisatie?

Eefke: Er is veel aandacht voor goede werkplekken zowel op kantoor als thuis. Een goede werkhouding, maar ook een fijn kantoorklimaat dragen natuurlijk bij aan je werkplezier. Om die reden vind je in onze kantoren ook veel planten. Werktijden zijn in overleg flexibel in te delen waardoor er ruimte is om te sporten en te bewegen.

 

Aafke: Hoe denken jullie in de toekomst bij te kunnen dragen aan de gezondheid binnen de gemeente Gouda?

Eefke: De Brede School blijft zich net als alle voorgaande jaren inzetten voor de Goudse jeugd. Dit doen wij op alle thema’s en natuurlijk ook op sport, bewegen en een gezonde leefstijl. Zo creëren we gelijke kansen voor ieder kind! We houden hierbij nauw contact met onze partners en houden we nieuwe kansen nauwlettend in de gaten.

 

Aafke: Wat wil je verder nog kwijt?

Eefke: Voor het kind, met elkaar! Met dit motto brengen we al heel wat jaren mooie lessen en programma’s de stad in. Daarom willen we graag gebruik maken om de partners te bedanken die die dit allemaal met ons weten te realiseren. Zonder hen, geen Brede School.


Ben je zelf nieuwsgierig naar alles wat we aanbieden neem dan eens een kijkje op onze website www.bsgouda.nl
Activiteiten na schooltijd kosten slechts 50 cent! Ook vind je daar informatie om je kind aan te melden voor een preventief traject.

Meer weten over het Gouds Preventieakkoord?

Ook aansluiten bij het Gouds Preventieakkoord als Goudse organisatie of inwoner? Lees meer op deze pagina.

Je kunt het Gouds Preventieakkoord ook volgen via Facebook: https://www.facebook.com/GoudsPreventieakkoord