Partner van de Maand november Gouds Preventieakkoord: Palet Welzijn

Op 26 november 2021 werd er door de Partner van de Maand november van het Gouds Preventieakkoord een bezoek gebracht aan Voedselbank Gouda om de wisseltrofee op te halen. Aafke van Leeuwen, projectleider Gouds Preventieakkoord van SPORT•GOUDA, stelde een aantal vragen aan Karin de Jong van Palet Welzijn.

 

Aafke: "Wie zijn jullie?"

Karin: "Wij zijn Palet Welzijn en onder de naam Mantelzorgcentraal verzorgen wij de collectieve mantelzorgondersteuning in Gouda. We doen dit samen met verschillende samenwerkingspartners, waaronder het Sociaal Team. Daarnaast zijn wij ook een vrijwilligers organisatie in Midden-Holland; dit zijn o.a. vrijwilligers ten behoeve van het sociaalteam en voor onze eigen dienst Vrijwilliger Thuis. Met onze dienst Vrijwilliger Thuis helpen we mantelzorgers in Gouda. Het doel is om de mantelzorger met behulp van de inzet van een vrijwilliger af en toe te ontlasten, zodat hij of zij even tijd heeft voor zichzelf. Dat geldt voor mantelzorgers die bijvoorbeeld voor een kind met een beperking zorgen, maar ook voor bijvoorbeeld een mantelzorger die voor een partner met een hersenaandoening zorgt of een volwassen dochter die mantelzorger is voor haar dementerende moeder. Mantelzorgers hebben veel op hun bordje en hebben af en toe een adempauze nodig."

Aafke: "Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord?"

Karin: "Op uitnodiging van de gemeente Gouda zijn we in maart aangesloten bij de werksessies van “Inclusie & meedoen” Hier zijn we aangesloten bij afspraak 22 Stressreductie met Buro Kleur waar het idee is ontstaan om hier samen vorm aan te geven."

 

Aafke: "Waarom hebben jullie besloten om partner te worden van het Gouds Preventieakkoord en in welke vormen dragen jullie bij aan het akkoord?"

Karin: "Mantelzorgers raken snel overbelast en benoemen ook daadwerkelijk dat hun hoofd vol zit. Buro Kleur bied een relatief eenvoudige  preventieve methode die je werkelijk kan verlichten en die de mantelzorgers goed zelf kunnen inzetten. Een opgeruimd hoofd geeft tenslotte ruimte en energie om weer verder te kunnen. We (de samenwerking met Buro Kleur, Kernkracht & Coolkids kinderfysiotherapie) hebben nu een pilot opgezet voor 5 workshops voor najaar 2021 & voorjaar 2022. We zouden er nog veel meer willen doen, om zo alle inwoners van Gouda te kunnen voorzien van een opgeruimd hoofd!" 

 

 

Aafke: "Wat doen jullie zelf aan gezondheid en preventie binnen jullie organisatie?"

Karin: "We vinden de vitaliteit van onze medewerkers belangrijk. Dat is enerzijds een onderwerp in de jaargesprekken en anderzijds hebben we het afgelopen jaar ervaring op gedaan met Welly: een laagdrempelige app voor alle medewerkers met een op maat gemaakt programma op het gebied van body, mind en food."

 

Aafke: "Hoe denken jullie in de toekomst bij te kunnen dragen aan de gezondheid binnen de gemeente Gouda?"

Karin: "Het zou mooi zijn als we deze methode geregeld aan onze mantelzorgers en vrijwilligers kunnen aanbieden. Tevens vinden we dat mantelzorgers een balans moeten vinden tussen de zorg en ontspanning. Wij stimuleren dit door beweegactiviteiten aan te bieden, met bijvoorbeeld SPORT•GOUDA, en ontspanningsactiviteiten, aangezien mantelzorgers vaak als eerste hun eigen sociale leven op de achtergrond zetten."

 

Foto: v.l.n.r. Karin de Jong van Palet Welzijn, Bianca Schuijt van Buro Kleur, Lenny Althof van Palet Welzijn, Hendrik Spit en Henk Vroege van Voedselbank Gouda.

 

Meer weten over het Gouds Preventieakkoord?

Ook aansluiten bij het Gouds Preventieakkoord als Goudse organisatie of inwoner? Lees meer op deze pagina.