Partner van de Maand Gouds Preventieakkoord: Voedselbank Gouda

Vorige week werd de eerste Partner van de Maand van het Gouds Preventieakkoord in het zonnetje gezet: Voedselbank Gouda. Aafke van Leeuwen, projectleider Gouds Preventieakkoord van SPORT•GOUDA, stelde een aantal vragen aan Andries Joling van Voedselbank Gouda.

 

Aafke: " Wie zijn jullie en hoe zijn jullie in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord?"

 

Andries: " Wij zijn Voedselbank Gouda en omstreken en verstrekken iedere week gemiddeld 300 voedselpakketten aan mensen die het even niet alleen kunnen redden. Wij zien het als onze taak te zorgen dat deze pakketten zijn voorzien van groenten en vers fruit. Daarnaast krijgen kinderen van deze gezinnen ook cadeautjes als ze jarig zijn en met Sinterklaas. We voorkomen of bestrijden hiermee (sociale) uitsluiting van onze cliënten en hun kinderen, terwijl ook de kans dat zij schulden krijgen of dat deze verder toenemen, afneemt."

"De intake van onze cliënten wordt uitgevoerd door de sociale teams. Het uitdelen van de pakketten en het besturen van de stichting wordt gedaan door in totaal 65 vrijwilligers. De vrijwilligers van de Voedselbank Gouda e.o. bieden in feite noodhulp en ondersteuning aan minima (gezinnen) om zo, de eigen kracht van inwoners met een hulpvraag, te versterken. Immers als deze gezinnen zich minder zorgen hoeven te maken over voedsel, hun primaire levensbehoefte, hebben zij meer energie om te proberen hun huidige problemen op te lossen. Veel van onze cliënten slagen daar ook in. Hiermee profileert de Voedselbank Gouda e.o. zich zodanig dat zowel (kwetsbare) burgers als betrokken inwoners van Gouda bereikt worden. Wij zij in aanraking gekomen met het Gouds Preventieakkoord via publicatie in de nieuwsmedia".

Aafke: "Waarom hebben jullie besloten om partner te worden van het Gouds Preventieakkoord en in welke vormen dragen jullie bij aan het akkoord?"

 

Andries: "Wij hebben besloten ons aan te melden omdat het voor de voedselbank omdat onze doelstelling, het wekelijks verstrekken van groenten en fruit steeds moeilijker uitvoerbaar wordt door mindere aanvoer. De supermarkten voeren inmiddels een intern beleid tegen verspilling van voedsel door het aanbieden van producten tegen gereduceerde prijzen met als gevolg dat er steeds minder beschikbaar komt voor de Voedselbank."

 

Aafke: "Hoe denken jullie in de toekomst bij te kunnen dragen aan de gezondheid binnen de gemeente Gouda?"

 

Andries: "Zoals eerder genoemd zijn verse groenten en fruit voor ons werk en de gezondheid van onze cliënten zeer belangrijk. Door een bijdrage en ondersteuning via het preventieakkoord hopen wij nog veel jaren een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van hen die het even wat minder hebben binnen onze Goudse gemeenschap."

 

Foto: Wethouder Corine Dijkstra rijkt de Partner van de Maand-wisseltrofee uit aan Pim Zoeteweij van Voedselbank Gouda.

 

Meer weten over het Gouds Preventieakkoord?

Ook aansluiten bij het Gouds Preventieakkoord als Goudse organisatie of inwoner? Lees meer op deze pagina.