Programma Goudse Sportcongresweek bekend!

Inschrijvingen Goudse Sportcongresweek geopend!

Van 11 t/m 14 oktober 2021 vindt de eerste Goudse Sportcongresweek plaats met een vol programma voor Goudse sport/beweegaanbieders en inwoners. Workshops, discussiepanels, presentaties en activiteiten over uiteenlopende onderwerpen rondom bewegen en leefstijl vinden die week elke avond plaats. Per avond wordt er gewerkt met een thema waarbij de pijlers vanuit het Gouds Sportakkoord en het Preventieakkoord centraal staan.
 

Thema's:

  • Maandag 11 oktober – Gouda in Beweging
  • Dinsdag 12 oktober – De Toekomstbestendige Sportaanbieder
  • Woensdag 13 oktober - Vaardig in Bewegen
  • Donderdag 14 oktober – Wees welkom in de sport

 

Benieuwd welke workshops interessant voor jou zijn? Lees hieronder verder! Er zijn verschillende keuzes per avond!

 

Maandag 11 oktober

Rondetafelgesprek: de stand van zaken – Maandag 11 oktober 19:00-20:00 uur – Sportcentrum de Mammoet

We trappen de week af met een rondetafelgesprek. Onder leiding van presentatrice Marijn de Vries gaan we met boeiende gasten in op lokale en landelijke ontwikkelingen. Aan tafel: wethouder(s), local heroes, vertegenwoordigers van verenigingen met voorbeelden uit de praktijk en wellicht nog 1 of 2 verrassingen!

Hoe staan de sportverenigingen er voor? Waarom een preventieakkoord en wat levert de Gouwenaar dit op? Is er voor iedereen een geschikt sportaanbod? Dit zijn een aantal onderwerpen die voorbij kunnen komen. Je bent van harte welkom om dit gesprek bij te wonen.

 

Schrijf je in voor het bijwonen van het Rondetafelgesprek via deze link: 

https://www.eventbrite.com/e/ronde-tafelgesprek-de-stand-van-zaken-tickets-177805690607 

Kick off Preventieakkoord – Maandag 11 oktober 20:00-21:00 uur – Sportcentrum de Mammoet

Gouda wil een stad zijn met gezonde inwoners. Voeding en beweging spelen hierin een grote rol, maar ook een gezonde leefomgeving, het voorkomen van verslavingen, financiële stabiliteit en mee kunnen doen horen hierbij.

Op 18 juni is het startsignaal van het Preventieakkoord ‘Samen stappen zetten naar een gezonder Gouda’ gegeven. In dit akkoord staan 24 acties om Gouda gezonder te maken.

Op maandag 11 oktober organiseren we de eerste fysieke bijeenkomst van het Gouds Preventieakkoord. Tijdens deze bijeenkomst staat de eerste officiële aftrap van het akkoord en elkaar ontmoeten centraal. Daarnaast wordt de eerste partner van de maand van het akkoord bekend gemaakt. Benieuwd wie dit is? Meld je snel aan voor deze bijeenkomst.

Schrijf je in voor de Kick off Preventieakkoord via deze link: 
https://www.eventbrite.com/e/kick-off-preventieakkoord-maandag-11-oktober-de-mammoet-tickets-175454768937 

Meet-Up Gouds Sportakkoord – Maandag 11 oktober 20:00-21:00 uur – Sportcentrum de Mammoet

In 2020 is het Gouds Sportakkoord van start gegaan! Graag blikken we met je terug op de afgelopen 22 maanden en de succesvolle acties die, ondanks corona, zijn voortgekomen uit het Sportakkoord. Ook vertellen wij je graag meer over de mogelijkheden van de Gouds SportakkoordPOT: budget dat beschikbaar is om (nieuwe) acties uit het Sportakkoord op te zetten. Wellicht wil je hiervoor een aanvraag indienen, maar heb je de stap nog niet gezet om dit te doen? Over dit onderwerp én meer vertellen wij je graag op maandag 11 oktober! Tot dan!

 

Schrijf je in voor de Meet-Up Gouds Sportakkoord via deze link:
https://www.eventbrite.com/e/meet-up-gouds-sportakkoord-maandag-11-oktober-de-mammoet-tickets-175469111837

Dinsdag 12 oktober

Workshop de Rookvrije Generatie – Dinsdag 12 oktober 19:00-20:00 uur – Kantine GMHC

Roken levert veel schade op. Er overlijden per jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dit is een bus passagiers per dag of een plaats als Lisse die komt te overlijden.
Desondanks groeien kinderen nog altijd op in de rook. Wij vinden het belangrijk dat kinderen rookvrij op kunnen groeien. Hier maakt de Rookvrije Generatie zich hard voor.
Wil jij ook aan de slag met de rookvrije generatie? Tijdens deze workshop creëren we voor jouw vereniging een stappenplan. We gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen en geven we tools om een toekomstbestendige, rookvrije aanbieder te worden. Je gaat dus naar huis met een concreet plan! Interesse gekregen? Meld je dan snel aan voor deze workshop. Tot dan!

Schrijf je in voor de Workshop de Rookvrije Generatie via deze link: 
https://www.eventbrite.com/e/workshop-de-rookvrije-generatie-dinsdag-12-oktober-gmhc-tickets-175542501347 

Workshop Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen – Dinsdag 12 oktober 19:00-20:00 uur – AV Gouda

Veel verenigingen zijn nog niet klaar voor de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) die op 1 juli 2021 is ingegaan. Start de voorbereiding nu en volg de workshop!

De WBTR raakt ook sportverenigingen en haar bestuurders. Weet je dat met de nieuwe wet de kans groter is geworden dat je als bestuurder (persoonlijk) aansprakelijk wordt gesteld? Met een goede voorbereiding verklein je dit risico en is de vereniging klaar voor de toekomst.

In deze presentatie vertelt Niels Laan van het Juridisch Sportloket wat de WBTR inhoudt, wat dit betekent voor jullie vereniging en de bestuurders en hoe je de vereniging zo praktisch mogelijk voor kunt bereiden. Na het bijwonen van deze bijeenkomst weet je wat er van je verwacht wordt om te voldoen aan de WBTR.

Schrijf je in voor de Workshop Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen via deze link:
https://www.eventbrite.com/e/workshop-wet-bestuur-en-toezicht-rechtspersonen-dinsdag-12-oktober-groe-tickets-175474086717 

Workshop Vitaliteitsscan Sportverenigingen – Dinsdag 12 oktober 20:15-21:15 uur - AV Gouda

Tijdens deze workshop nodigen we jou uit om in gesprek te gaan over de vitaliteit van de Goudse sportvereniging. Waar staat de Goudse sportvereniging nu? En waar wilt de Goudse sportvereniging naartoe?

Een vitale sportvereniging is te omschrijven als een vereniging met een krachtig bestuur die vanuit haar eigen verantwoordelijkheid, realistisch en toekomstgericht, activiteiten ontplooit, voor zowel haar leden als haar omgeving en daarmee in staat is haar sportieve en maatschappelijke rol te vervullen.

Twee jaar geleden is vanuit SPORT•GOUDA een vitaliteitsscan uitgezet bij sportverenigingen om te kijken waar de behoefte zit in doelmatige ondersteuning. Deze uitgebreide verenigingsscan gaat aan het einde van dit jaar opnieuw plaatsvinden. Gedurende deze workshop gaan we met elkaar hierover in gesprek en zoeken we de verbinding om de vitale Goudse sportvereniging inzichtelijk te krijgen.

Nieuwsgierig en wil je ook hierover meepraten? Schrijf je dan nu in voor deze workshop. Wees er snel bij er zijn maar een beperkt aantal plaatsen.

Schrijf je in voor de Workshop Vitaliteitsscan Sportverenigingen via deze link:
https://www.eventbrite.com/e/workshop-vitaliteitsscan-sportverenigingen-tickets-175325933587 

Workshop Proeven van de Gezonde Sportkantine – Dinsdag 12 oktober 20:15-21:15 uur – Kantine GMHC

Zaterdag ochtend 11 uur. Jullie jeugdleden komen van het veld, de baan of vanuit de hallen. Gewonnen! Ze hebben zich in het zweet gewerkt en met blije gezichten komen zij aan in de kantine. Gelukkig heeft jullie kantine een ruim aanbod waardoor de leden sowieso iets kunnen vinden wat zij lekker vinden. Vind jij het ook belangrijk dat zij de gezonde keuze kunnen maken in jouw kantine? Dan is deze workshop wat voor jou!
Wil jij als kantinemedewerker aan de slag met de gezonde keuze, maar weet je niet goed hoe? Ben je zoekende naar gezonde snacks en alternatieven of hoe je een gezonde kantine kan realiseren op de vereniging?
Wij denken en helpen jou graag mee tijdens onze workshop:
Proeven van de Gezonde Sportkantine. Wil jij aan de slag? Meld je dan snel aan voor deze workshop. Tot dan!


Schrijf je in voor de Workshop Proeven van de Gezonde Sportkantine via deze link: 
https://www.eventbrite.com/e/workshop-proeven-van-de-gezonde-sportkantine-dinsdag-12-oktober-gmhc-tickets-175558418957 

Woensdag 13 oktober

Workshop Trainersbegeleiding middels de 4 inzichten voor trainers – Woensdag 13 oktober 19:00-20:00 uur - Groenhovenbad

Plezier en ontwikkeling zijn belangrijke factoren als het gaat om beginnen met sporten en blijven sporten. Trainers en coaches spelen daarbij een doorslaggevende rol. Steeds meer wordt de waarde van sportverenigingen met een positieve sportcultuur onderkend: sociaal veilig, inclusief en pedagogisch sterk. Dat vraagt om trainers en coaches, die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn.

Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor elke trainer-coach. Tijdens deze workshop krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

Nieuwsgierig en wil je ook hierover meepraten? Schrijf je dan nu in voor deze workshop. Wees er snel bij er zijn maar een beperkt aantal plaatsen.

Schrijf je in voor de Workshop Trainersbegeleiding middels de 4 inzichten voor trainers via deze link:
https://www.eventbrite.com/e/workshop-trainersbegeleiding-middels-de-4-inzichten-voor-trainers-tickets-175566452987 

Donderdag 14 oktober

Inspirerende lezing: Hoe houd ik mijn hersenen gezond? – Donderdag 14 oktober 19:00-20:00 uur - Groenhovenbad

Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend: veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening. 
Gelukkig kun je zelf veel doen om je hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden. Zoals voldoende slaap, regelmatig bewegen en gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hersenen uit te blijven dagen. Tijdens de lezing Hoe houd ik mijn hersenen gezond? krijg je veel concrete tips om je hersenen zo gezond mogelijk te houden. 

Schrijf je in voor de lezing 'Hoe houd ik mijn hersenen gezond' via deze link: 
https://www.eventbrite.com/e/inspirerende-lezing-hoe-houd-ik-mijn-hersenen-gezond-tickets-175569612437 

Workshop Volwassenenfonds, Rotterdampas en Kindpakket – Donderdag 14 oktober 20:30-21:30 uur – Groenhovenbad

Sport is belangrijk voor een goede gezondheid, draagt bij aan het welzijn en bevordert algemene ontwikkeling. Gemeente Gouda biedt een financieel steuntje in de rug aan inwoners met een minimum inkomen om lid te kunnen worden van een sportvereniging. Tijdens deze interactieve workshop vertellen we welke regelingen er zijn, voor wie, hoe het werkt en wat je er mee kunt doen. Sprekers zijn:

  • Danielle Rexwinkel, senior beleidsmedewerker aanpak armoede en schulden gemeente Gouda, over de Rotterdampas / kindpas
  • Ayse Candan, coördinator bij De Brede School Gouda over het Kinderfonds
  • Stefan Hagebeek, coördinator Volwassenenfonds Sport&Cultuur over het Volwassenenfonds

De workshop is voor organisaties en personen die in hun werk te maken hebben met kinderen of volwassenen met een laag inkomen, sportverenigingen, sportwinkels en voor andere belangstellenden. Doel: meer Gouwenaars een helpende hand bieden om te kunnen sporten!


Schrijf je in voor de Workshop Volwassenenfonds, Rotterdampas en Kindpakket via deze link: 
https://www.eventbrite.com/e/workshop-volwassenenfonds-rotterdampas-en-kindpakket-tickets-175574276387 

Inspiratiesessie: Sporters met een verstandelijke beperking – Donderdag 14 oktober 20:30-21:30 uur – Groenhovenbad

Sporters met een verstandelijke beperking vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Tijdens deze sessie krijg je een introductie in een veilig sportklimaat voor verstandelijk beperkten.

Schrijf je in voor de Inspiratiesessie 'Sporters met een verstandelijke beperking' via deze link: 
https://www.eventbrite.com/e/inspiratiesessie-sporters-met-een-verstandelijke-beperking-tickets-175575670557